Про Інститут

Інститут магнетизму Національної Академії наук України та Міністерства освіти і науки України був створений у 1995 році як установа, що поєднує в собі науково-дослідний інститут і вищий навчальний заклад для розв’язання актуальних фундаментальних і прикладних проблем у галузі магнетизму, екології та підготовки наукових кадрів. Із 128 штатних співробітників Інституту 1 академік НАНУ (В.Г. Бар'яхтар), 2 член-кор. НАНУ (А.М. Погорілий, Б.О. Іванов), 1 член-кор. Академії педагогічних наук України (Ю.І. Горобець), 17 докторів наук, 29 кандидатів наук. Звання "Заслужений діяч науки та техніки України" (В.Г. Бар'яхтар, Є.Д.  Білоколос, Ю.І. Горобець, А.М. Погорілий, В.Ф. Лось). Державні премії України в галузі науки і техніки мають В.Г. Бар'яхтар, А.М. Погорілий та Ю.І. Горобець, премії національної академії наук України В.Г. Бар'яхтар, Ю.І. Горобець, А.М. Погорілий, Б.О. Іванов, В.Ф. Лось, Я.Б. Базалій, В.В. Кокорін та В.А. Львов, премію ім. Островського в галузі фізики Ю.І. Горобець та В.Ф. Лось.
 
 
Очолює інститут доктор фіз.-мат. наук, професор Товстолиткін Олександр Іванович.
Засновником інституту є академік НАН України Віктор Григорович Бар'яхтар - видатний український науковець, відомий своїми блискучими результатами в галузі теоретичної фізики, фізики магнітних явищ, фізики твердого тіла, а також екологічних проблем, пов'язаних із наслідками Чорнобильської аварії; лауреат Державних премій України 1972 та 1986 рр. в галузі науки та техніки, 1999р. – в галузі екології; заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премій ім. К.Д. Синельникова, ім. С.І. Пекаря та ім. Н.М. Крилова НАН України, лауреат міжнародних премій ім. М.М. Боголюбова та Святого Валентина, кавалер орденів Трудового Червоного Прапору, Леніна, Ярослава Мудрого, повний кавалер ордена "За заслуги". Нагороджений золотою медаллю ім. Вернадського НАН України.
В 2010 р. за видатні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку фізичної науки, виняткові досягнення в організації фундаментальних досліджень, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність В.Г. Бар'яхтару присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.
 

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

imena.ua