Наука

Магнетизм.
Екологія. 
Педагогіка.
 

Освіта

Аспірантура.
Докторантура.  
Спеціалізована вчена рада.
 

Послуги

Виготовлення плівок та наноструктур. 
Електронний парамагнітний резонанс. 
Атомно-силова мікроскопія.
Експертна оцінка проектів МОН України.
Рецензування наукових публікацій.

Досягнення

Фундаментальні дослідження. 
Прикладні дослідження.

 

15 червня 2022р. Вітаємо колектив авторів роботи «Магнітні смарт-матеріали для систем сенсоріки та мікроактуаторів» (Джежеря Ю.І., Салюк О.Ю., Кравець А.Ф.) з отриманням Премії імені Л.В. Шубникова – за видатні роботи у галузі експериментальної фізики. [Презентація][Анотація]


01 листопада 2021р. ІМаг НАН України та МОН України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад наукових працівників [детальніше]


Проф. О. Товстолиткін зробив усну доповідь на 6th International conference on oxide materials for electronic engineering – fabrication, properties and application (OMEE-2021), яка проходила у м. Львові з 28 вересня до 2 жовтня 2021 року.


Також науковці Інституту магнетизму взяли участь у The 2021 IEEE International Conference on “Nanomaterials: Applications & Properties” (NAP-2021), яка проходила у м. Одеса з 5 до 11 вересня. Було зроблено 4 усні доповіді, із яких одна – запрошена (invited), а також декілька стендових доповідей.


Вітаємо Косогор Анну Олексіївну з отриманням іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених докторів наук на 2021 рік.


31 серпня 2021 року в Інституті магнетизму НАН України та МОН України відбувся науковий семінар з участю Prof. Bethanie J H Stadler (University of Minnesota, USA). Крім виступу гості, у семінарі взяли участь провідні вчені Інституту. Також були обговорені основні напрямки досліджень в Інституті та продемонстровані експериментальні установки, які дозволяють виконувати дослідження на високому рівні.


ПОВІДОМЛЕННЯ

01 березня 2021р.

Співробітники Інституту магнетизму

глибоко сумують

з приводу передчасної смерті лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки,
заслуженого діяча науки і техніки України,
член-кореспондента Національної академії педагогічних наук України,
директора Інституту магнетизму Горобця Юрія Івановича

Світла пам’ять про Юрія Івановича назавжди залишиться в наших серцях.

 

ПРОЩАННЯ
З
ГОРОБЦЕМ
ЮРІЄМ ІВАНОВИЧЕМ
відбудеться 04 березня 2021 року
з 13-30 до 15-00 в Актовому залі Інституту магнетизму

 

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Шановні учасники конференції!

Повідомляємо, що Міжнародна конференція «Сучасні проблеми фізики твердого тіла та статистичної фізики» в зв’язку з продовженням карантину щодо COVID-19 буде проведена в режимі он-лайн конференції у системі webclass, побудованій на базі програмного продукту BigBlueButton.
Інструкція по використанню системи webclass додається. [Інструкція]

Увага! Користуватись тільки частиною інструкції «Для користувача (учасника зустрічі)».

В п’ятницю, 11.09.2020 р. з 11:00 по 14:00 та у понеділок, 14.09.2020 р. з 9:00 до 10:30 бажаючі можуть перевірити зв’язок за посиланням https://webclass.uran.ua/webconf/international-conference-modern-problems-of-solid-state-and-statistical-physics.

Програма Міжнародній науковій конференції «Сучасні проблеми фізики твердого тіла і статистичної фізики» додається. 

Програма конференції

1 день 1 сесія

1 день 2 сесія

2 день 3 сесія

2 день 4 сесія

Постери


Регламент для доповідачів починаючи з другої сесії 15 хв. + 5 хв. для запитань.

 

ВАЖЛИВО!

Шановні доповідачі усних доповідей,
Просимо Вас до 13.09.2020р. надіслати презентацію своєї доповіді у форматі *.pdf на електронну адресу mpps_sp2020 at ukr.net. Назва файлу презентації має бути англійськими літерами. Якщо Ви не зможете надіслати вчасно презентацію своєї доповіді, Ви зможете завантажити її при наданні Вам слова і отриманні прав презентатора, але це займе певний час і Ви маєте ознайомитись з Інструкцією користувача в частині «Для користувача (учасника  зустрічі)», стор. 8. [Інструкція]


Організаційний комітет


ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Шановні колеги!
Запрошуємо Вас до участі у Міжнародній конференції «Сучасні проблеми фізики твердого тіла та статистичної фізики», присвяченій 90-річчю з дня народження академіка НАН України Віктора Григоровича Бар’яхтара та 25-річчю Інституту магнетизму яка відбудеться в м. Києві 14-15 вересня 2020 року. 

[завантажити інформаційне повідомлення]



У зв'язку з загальнонаціональним карантином і для запобігання поширенню COVID 19 захист дисертації Лаванова Г.Ю. "Термодинамічний опис фазових переходів в сильно негейзенбергівських магнетиках з одноіонною анізотропією" поданої на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм 9 квітня 2020 року не відбудеться. Захист, орієнтовно, планується в жовтні.
Автореферат та дисертація розміщені на сайті Інституту магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України.


 

Інститут магнетизму Національної академії наук України

та Міністерства освіти і науки України

оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:
- провідного наукового співробітника лабораторії нанокристалічних структур (лабораторія № 05) відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних
структур (відділ № 03);
- старшого наукового співробітника лабораторії нанокристалічних структур (лабораторія № 05) відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних
структур (відділ № 03);
- старшого наукового співробітника відділу фізики плівок (відділ № 02);
- наукового співробітника відділу теорії магнітних явищ та магнітної
динаміки конденсованих середовищ (відділ № 01).


Для участі в конкурсі необхідно надіслати до 28 листопада 2019 року на адресу Інституту (бул. Вернадського, 36-б, м. Київ-142, Інститут магнетизму НАН України та МОН України, вченому секретарю):
- заяву про участь у конкурсі на ім’я директора;
- особистий листок обліку кадрів;
- копії дипломів;
- список наукових праць.


Житлом Інститут не забезпечує.

Вчений секретар
канд. фіз.-мат. наук А.О. Хребтов

[скачати файл]


 

«04» квітня 2019р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації Косогор Анни Олексіївни "ТЕОРІЯ ФЕРОЕЛАСТИЧНИХ ФАЗОВИХ ПЕРЕХОДІВ У КРИСТАЛАХ З ДЕФЕКТАМИ" на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.02 – теоретична фізика.


 

«11» квітня 2019р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації Куліша Володимира Вікторовича "МАГНІТНІ СПІН-ХВИЛЬОВІ ТА ОДНОЕЛЕКТРОННІ ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НАНОСИСТЕМ ОБОЛОНКОВОГО ТИПУ" на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


 

ВІТАЄМО !!!

Директора Інституту магнетизму НАН України та МОН України

член-кореспондента НАПН України

Горобця Юрія Івановича

з високою урядовою нагородою - 

орденом 

«За заслуги» другого ступеню

 Колектив Інституту магнетизму від усього серця зичить Вам, шановний Юрію Івановичу, творчої наснаги, невичерпних сил, нових успіхів і досягнень у розвитку української і світової науки!


 

«05» грудня 2018р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації дисертації БОНДАРЕНКО Артема Васильовича "НЕЛІНІЙНА ДИНАМІКА СИЛЬНО ЗВ'ЯЗАНОЇ ПАРИ МАГНІТНИХ ВИХОРІВ на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.02 - теоретична фізика.


 

Вітання


З Днем Перемоги!

Нехай мужність і героїзм цього великого свята ніколи і ніким не забуваються. Нехай дух перемоги надихає серця і веде вперед — до нових подвигів, успіхів і досягнень. І нехай весь світ завжди живе у мирі, а про війни нагадує лише це священне свято.


 

«03» травня 2018р. о 11-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації КОНОПЛЮКА Сергія Михайловича "МАГНІТНІ ТА СТРУКТУРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ В СПЛАВАХ ГЕЙСЛЕРА З ПАМ’ЯТТЮ ФОРМИ" на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


 

ВІТАЄМО !!!

Директора Інституту магнетизму НАН України та МОН України

засновника та керівника наукової школи,

член-кореспондента НАПН України

Горобця Юрія Івановича

з отриманням медалі НАПН України 

«Григорій Сковорода»

Колектив Інституту магнетизму щиро вітає Вас, шановний Юрію Івановичу, з високою нагородою.

Від усієї душі зичимо Вам і Вашим учням наснаги та нових творчих здобутків у царині розвитку української науки!


 

«23» листопада 2017р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації РОСПОТНЮКА Володимира Петровича "МАГНІТОГІДРОДИНАМІЧНІ ЕФЕКТИ ПРИ МАГНІТОЕЛЕКТРОЛІЗІ У НЕОДНОРІДНИХ МАГНІТНИХ ПОЛЯХ ЗА НАЯВНОСТІ КЛАСТЕРІВ В ЕЛЕКТРОЛІТАХ" на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм. 


 

ОГОЛOШЕННЯ

Інститут магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України наказом від 09.10.2017 № 1-НОД оголошує конкурс на заміщення вакантних посад:

- старшого наукового співробітника лабораторії магнітних матеріалів відділу теорії магнітних явищ та магнітної динаміки конденсованих середовищ;
- старшого наукового співробітника лабораторії нанокристалічних структур відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних структур;
- старшого наукового співробітника відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних структур;
- старшого наукового співробітника відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних структур;
- старшого наукового співробітника відділу фізики мезо- та нанокристалічних магнітних структур.

Особам, що бажають взяти участь у конкурсі, необхідно до 10 листопада 2017 року надіслати на адресу Інституту (бул. Вернадського, 36-б, м. Київ-142, Інститут магнетизму НАН України та МОН України, вченому секретарю):


- заяву про участь у конкурсі на ім’я директора;
- особистий листок обліку кадрів;
- копії дипломів;
- список наукових праць.

Житлом Інститут не забезпечує.

 

[Завантажити вимоги до учасників конкурсу]


Вчений секретар
канд. фіз.-мат. наук А.О. Хребтов 


 

ВІТАЄМО !!!

Засновника та керівника школи «Фізика низьковимірних магнетиків»,

член-кореспондента НАН України

Погорілого Анатолія Миколайовича

з відзнакою НАН України

«За підготовку наукової зміни»

Від усього серця бажаємо Вам, шановний Анатолію Миколайовичу, та школі, яку Ви очолюєте, нових досягнень і творчих перемог!

Нехай і надалі Ваша непроста робота сприятиме подальшому розвитку української науки.

 


 

У четвер 12 жовтня 2017 р. об 11:00
в конференц-залі головного корпусу ІМаг

відбудеться семінар відділу №3 Інституту магнетизму

Коноплюк Сергій Михайлович

«Структурні перетворення в сплавах Гейслера, що супроводжуються зміною магнітного стану»
(за матеріалами докторської дисертації)

Запрошуються всі бажаючі!


У четвер, 5 жовтня 2017 року об 14:00
в конференц-залі Інституту магнетизму
відбудеться засідання Вченої ради Інституту магнетизму.

Порядок денний:
1. Висунення циклу робіт О.І. Товстолиткіна, В.М. Калити, А.Г. Білоуса на здобуття премії НАН України ім. І. Пулюя «Новітні оксидні наноматеріали для функціональних елементів інформаційних систем, магнітних охолоджувачів та медичних застосувань».
2. Затвердження положення про аспірантуру.
3. Атестація аспірантів.
4. Оголошення конкурсу на заміщення вакантних посад.
5. Різне.


Явка членів Вченої ради обов’язкова.
Запрошуються всі наукові співробітники.


 «26» жовтня 2017р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації КУЧУК Олени Ігорівни "ЛАВИННА ДИНАМІКА МАГНІТНОГО ПОТОКУ І КРИТИЧНИЙ СТАН ЖОРСТКИХ НАДПРОВІДНИКІВ" на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм. Та ТИХОНЕНКО-ПОЛІЩУК Юлії Олегівни "СТАТИЧНІ ТА ДИНАМІЧНІ МАГНІТНІ ВЛАСТИВОСТІ НАНОЧАСТИНОК ФЕРИТІВ-ШПІНЕЛЕЙ ТА ЗАМІЩЕНИХ МАНГАНІТІВ" на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


 27 липня 2017р.

Інститут магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України оголошує прийом на 2017 рік до докторантури з відривом від виробництва - 1 особи зі спеціальності 105 “Прикладна фізика та наноматеріали”.


Вітаємо Хіст Вікторію Володимирівну з отриманням премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.


Вітаємо Скирту Юрія Борисовича з захистом дисерації на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


«14» квітня 2017р. о 11-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації СКИРТИ Юрія Борисовича "ЕЛЕКТРИЧНІ ТА МАГНІТНІ ВЛАСТИВОСТІ СПЛАВІВ ГЕЙСЛЕРА Ni-Mn-Ga ТА Fe-Mn-Ga ПОБЛИЗУ ТОЧОК ФАЗОВОГО ПЕРЕХОДУ" на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


Вітаємо Герасимчука Ігоря Вікторовича з захистом дисерації на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.02 – теоретична фізика та Шарай Ірину Вікторівну з захистом дисерації на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм


«16» березня 2017р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.248.01 при Інституті магнетизму Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України відбудеться захист дисертації Герасимчука Ігоря Вікторовича "НЕЛІНІЙНІ ЛОКАЛІЗОВАНІ СТАНИ В СТРУКТУРОВАНИХ СЕРЕДОВИЩАХ" на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.02 – теоретична фізика та Шарай Ірини Вікторівни "ВПЛИВ СТРУКТУРНИХ НЕОДНОРІДНОСТЕЙ НА ПОВЕРХНІ МАГНІТНИХ СТРУКТУР НА ЇХ МАГНІТНІ ТА ОПТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ" на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.11 – магнетизм.


Аспірантка Інституту магнетизму Юлія Тихоненко-Поліщук бере участь у конкурсі “Tech Today Awards”, спрямованому на популяризацію української науки. Юлія підготувала статтю про науковий проект «Нанотехнології в боротьбі з онкологічними захворюваннями». Проект виконується силами декількох наукових інститутів Національної академії наук України, включаючи Інститут магнетизму. На даний час отримано багатообіцяючі результати.


У рамках спільного Українсько-Індійського проекту професор Олександр Товстолиткін здійснив візит у ДАВ університет міста Джаландхар, Індія (листопад 2016 р.). Під час візиту були проведені спільні дослідження і обговорені результати, отримані в рамках проекту. Для викладачів та студентів університету О. Товстолиткін прочитав лекцію «Magnetic nanomaterials for spintronics and medical applications». Професор Gurmeet Singh Lotey познайомив О. Товстолиткіна з визначними пам’ятками Індії.


Здатність магнітних наночастинок нагріватися під дією змінних зовнішніх полів вже знайшла застосування в одному із методів лікування онкологічних захворювань – магнітній гіпертермії. Науковий колектив із українських та французьких дослідників працює над розробкою нового типу наночастинок, використання яких дозволить мінімізувати шкідливий вплив підвищеної температури на ті тканини організму, які межують із враженими онкологічним захворюванням. Результати, опубліковані в Nanoscale Research Letters (2016 р.), показують, що наночастинки на основі складних оксидів марганцю (так званих заміщених манганітів) є перспективними для реалізації вказаної мети.  


Розробка нових типів твердотільної пам’яті та мікрохвильових пристроїв на основі магнітних наноструктур потребує подальшого ґрунтовного вивчення процесів магнітної релаксації, оскільки перехід до наномасштабних об’єктів приводить до появи нових релаксаційних механізмів. У спільній роботі науковців Інституту магнетизму (Україна) та Королівського технологічного інституту (Швеція) з’ясовано характер впливу міжшарової взаємодії на релаксацію намагніченості в складній шаруватій наноструктурі, яка отримала назву перемикач Кюрі. Результати, опубліковані в науковому журналі Physical Review B (2016 р.), є важливими для розробки високошвидкісних магнітних нанопристроїв на основі температурно-керованих систем.

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

imena.ua